After the «heroic» linear PEX in Bordeaux of the Modern Period, we wanted to offer an addition to it that would embed all architectural fragments (successive extensions) that constitutes its essence. The design is driven by the following key considerations:

– To create a modern intervention: a «multiple machinery», allowing to adapt to all kind of events (simultaneous or successive).
– More than making an addition to the existing halls, to offer a device that reconnects with the history of the place and to suggest a building at the interface between city and the actual exhibition space /convention center.

The project is not a new autonomous hall in competition with the original Hall 1, but rather an addition to the overall architectural figure.

We offer a «symbiotic» device forming the new identity of the PEX Bordeaux, allowing the integration of the newly formed urban fabric. The organization of the program is conceived in such a way that the greatest versatility may happen, and new interconnections may occur with the pre-existing Halls. The project is rather an urban staple, trying to engage the urbanity progressively growing around. The new PEX participates with the City, it is transparent, efficient and coordinates the history of the site.

The linear proposal will engage the various functional units and will offer an unitary project that activates a public space while respecting the diversity of outstanding architectural artefacts.

credits

architect: Clement Blanchet Architecture  |  collaborator: PPA and TAA  |  client: SBEPEC  |  status: Competition (2016)  |  location: Bordeaux, France (44.893816, -0.571605)  |  climate: Temperate, Oceanic / maritime  |  material: metal  |  environments: Park, Undeveloped  |  consultant: dUCKs Sceno, IDB Acoustique, Claude EAS  |  engineer: CAP Ingelec  |  landscape: Atelier de Paysage B. et JN TOURNIER  |  visualizer: Luxigon  |  budget: 35.000.000 €  |  scale: 13.000 m2 large  |  ratio: 2.692,31 €/m2  |  types: cultural, cultural center, masterplan, mixed use, public space, refurbishment  |  views: 2.523