• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

Hoe creëer je een plek waar men trots op is? Waar voelt men zich het meest op zijn gemak? En hoe maak je een plek waar connectie voelbaar is met de wijk en de stad? Dat zijn vragen die ons voortdurend bezighouden. We kennen allemaal het traditionele woonblok, met een eigen tuin en voorzieningen om
de hoek. Wij denken dat Rotterdam toe is aan iets vernieuwends. Een concept dat op een innovatieve manier de balans vindt tussen de vraag naar individualiteit en collectiviteit en zo een bijzondere plek biedt waar een brede doelgroep zich in herkent en thuis voelt. Een plek waar een sterke sociale cohesie heerst en waar je gestimuleerd wordt om actief betrokken te zijn bij je stad.

Op deze plek, waar in het verleden de trams en bussen hun rustplaats vonden, ontwikkelen we een verrassend ontspannen en comfortabel woonmilieu, in een stedelijke en
dynamische omgeving. Tevens een concept dat het evenwicht en de balans, ofwel remise, vindt tussen de twee gezichten van Rotterdam; het nieuwe met de Kop van Zuid en het oude met Arikaanderwijk. Juist op deze locatie zien wij de kans om de krachten van beiden samen te brengen en elkaar te laten versterken.

Het programma van Remise Hof bevat 250 woningen,
waaronder grondgebonden woningen, woonwerkwoningen, appartementen en beneden– en bovenwoningen, appartementen met allemaal verschillende oppervlakte en huur– en koopprijzen. Daarnaast wordt een overkluisde stallingsgarage met ruimte voor 232 parkeerplaatsen ontwikkeld.
De diversiteit aan woningen en de verschillende doelgroepen die deze woonlocatie aantrekt, worden samengevoegd op deze plek. Een plek waar je ontspannen woont, nieuwe mensen kan ontmoeten, waar je geïnspireerd wordt en waarmee je je verbonden voelt en trots op bent.
Kortom, het plan biedt een nieuwe kijk op het Rotterdamse Woonblok. Een visie waarbij de balans gevonden wordt tussen individualiteit en collectiviteit en de kwaliteiten van de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk samenbrengt.

Drie groene kamers

Binnen het gepresenteerde landschapsontwerp stellen we u 3 tuinen voor. Verschillend van elkaar door de vorm van het bouwblok, overeenkomstig van elkaar door de intrinsieke kwaliteiten. Elke tuin heeft zijn eigen fruitbomen en plantenkas waar de kruiden en sommige groenten vandaan komen voor in de keuken maar tevens de plek vormt voor de gemeenschappelijke BBQ en tuingereedschap. Hiermee trachten we een ruimte te creëren voor een actieve deeleconomie.

Elke tuin krijgt tevens ook zijn eigen ligweide – een golvende grasvlakte in de zon waar ook een balletje kan getrapt worden met de buren. Ook een speelplek vormt een onderdeel van elke tuin. Niet een speelplek met wipkippen en rubberen tegels maar een natuurspeelplek met oa een kromme boom om in te klimmen of een kamp in te bouwen. Het zijn drie entiteiten die steeds samen een geheel dienen te vormen. Een geheel dat omkaderd is door het pad met lange bank. De verdere uitwerking van de drie type deeltuinen wensen we samen te doen onder de vorm van co- design met de toekomstige bewoners. Dit leidt niet alleen tot een beter ontwerp, maar ook tot een grotere mate van betrokkenheid en groter verantwoordelijkheidsgevoel onder de bewoners.

Landschappelijke elementen binnentuinen

Enkele zorgvuldig gekozen ontwerpprincipes vormen de basis voor de landschappelijke inrichting van de binnentuinen. De hoogteverschillen, ingegeven door de overkluisde stallingsgarage, maken een interessante enscenering mogelijk door middel van het slingerpad. Dit pad, dat samen met aansluitende bankelementen de basis vormt voor het landschappelijk ontwerp, speelt een bemiddelende rol tussen de privétuinen en het collectief gebied. In het collectieve deel zijn vervolgens elementen ingepast die de tuin activeren en uitnodigen tot collectief gebruik.

Concept overgang woning tot binnentuin

Het binnengebied wordt een groene oase waar contact tussen de buren gestimuleerd wordt. Geen hekwerken maar vaste planten en hagen. Een zachte bu er tussen tuin en hof zorgt ervoor dat ouders de kinderen zien spelen terwijl men op het terras van de tuin geniet. Openheid voor sociale controle en contact, wordt zo gecombineerd met beslotenheid in de eigen tuin en woning.