Pavilion in Extenso
1603-ARV-UND-2016
Architects: Ana Rita Vale, André Calvete
Client: Pladur
Status: Academic Competition (2016)
Clasification: Honour mention
Location: Undefined
Climate: Undefined
Material: Undefined
Environment: Undefined
Visualizer: Studio
Scale: 157 ㎡ Small
Types: Cultural, Microarchitecture, Mixed use, Study

Pavilion in Extenso or Pavilhão por Extenso is a project developed for the Iberian competition organized by Pladur® in which the use of the company’s materials is the starting point to design a modular pavilion.

Nowadays, technology must follow the needs of the citizens from around the world in both solving emergencies or creating spaces to host new ideas. The vision for a project which seeks to answer these circumstances is a universally transportable pavilion that can be easily replicated and be placed anywhere. This urge of creating a portable shelter to be settled in different social, cultural and climatic environments goes back to other moments of the history, such as post-wars situations and the futurism movement.

Taking those facts into account, we proposed an extensible pavilion, in which its original compact form can be transformed into something bigger. This feature is not only related to emergency architecture but also useful for cultural and advertising purposes, where it can also shelter exhibitions or other social events.

The logistics involved for the pavilion would be adapted to the restrictions of the destination. In addition, the structure was designed so that the pavilion was properly prepared for air, ground or maritime transport. This was the main reason which led to its domed shape that, in addition of giving the building a uniform formal appearance, it plays an important role to its the resistance against strong winds, rainfalls and other bad weather conditions.

The only construction in situ would be its base composed by resistant materials (adobe e.g.), existent in those locations. Once placed, the pavilion would measure around 7 meters, however, if desired, reaches 4 times more its initial length. The “telescope” system grows according to the needs of each user, moving linearly all the five modules.

Post date: 22/09/2016 | Views: 2.582