At this moment competition site is near-border and abandoned zone. The goal is to reorganize this separating territory in attractive place for citizens. We propose to transform the site into viable place of friendship and union by the system of new public spaces.

Transalpina Square is a key point in this transformation. It is a unique place on the border which knit together two countries with traditional festivals and entertainments. Moreover the square is significant landmark for both cities. It is situated according to tradition of renaissance city planning when main streets cross and finalize in most important place of town. Admiralty Park in Sankt Petersburg, Piazza del Popolo in Rome and Place de’Armes in Versal are groundbreaking examples.

Our approach was to maintain the spirit and structure of Transalpina Square with union of existing circle monument zone and the area near railway station by the solid concrete decorating paving. Two areas are adjacent to the square and have the identical status but the different character. We decided to locate the EPICenter on the North side and to organize park on the South one.

The EPICenter pavilion is located symmetrically on the border line. It is a keystone (symbol) of two countries friendship. A delicate location of Transcultural hub allows to keep the major part of greening and preserve the existing sycamore avenue. The pavilion’s square oriented facade is a centerpiece of a railway station area. It’s simplicity and monumentality open a conversation with surrounding historical buildings. The life of Transalpina Square flows in front of the facade wall which looks like a scene with the portal-entrance in the middle. The side facade has an opposite appearance with stretched out hexahedral fins.

The pavilion program is divided on three levels. The entrance zone, multifunctional and transformed space for temporary exhibitions and diverse entertainments are situated on the ground floor. The permanent exhibition is located on the underground floor. Supplementary exhibition space, cafe and recreation zones are planned on the second level. The feature of pavilion design is a technical and depot cores arrangement in corners of public and exhibition spaces. It allows fast transformation of all pavilion levels in case of need.

The abandoned zone on South side of square is reconstructed in park with all randomly growing greening maintenance. Free structure of park allows to celebrate all kinds of events from exhibitions to festivals. Mobile street furniture could be added, recomposed or put away. The circle pond is a key element of the park.

credits

architects: Antohin Denis, Nikolay Bukhantsov, Fedor Shabaev, Alexander Dmitriev  |  client: Unknown  |  status: Competition (2020)  |  location: Nova Gorica, Slovenia (45.958301, 13.637038)  |  climate: Humid subtropical, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 12.500 m2 large  |  types: public space, square  |  views: 398