The rolling stone pavement is very common in Castilian towns and villages, even today. It is made with few resources, low technology and available materials, which gives it very special environmental and heritage qualities. We propose its total reuse but in a contemporary laying. In addition, we address accessibility through prefabrication of terrazzo slabs with the same rolling stones.

The proposal is the definition of a core area of clear lines of recovered rolling stones extended to the adjacent streets and across the square perimeter that ensures a generous public space.

This permits a very versatile space, where no element or furniture, or vegetation impedes a free surface to hold a concert, a market, and a pilgrimage. The design of the pavilions try to recover the idea of perimeter arcades historically had the square. The pavilion is a modular element that can accommodate different configurations and purposes, a flower kiosk, a tourist information point, or a temporary exhibition.

credits

architect: Alcolea + Tárrago  |  team: Rubén A. Alcolea Rodríguez, Jorge Tárrago Mingo  |  collaborator: Javier Ugarte Albizu  |  status: Competition (2011)  |  competition: Plaza del Grano  |  visualizer: Studio  |  budget: 388.430 €  |  scale: 3.129 m2 medium  |  ratio: 124,14 €/m2  |  types: public space, square  |  views: 2.151

same competition (+2)

Ruben Ramos | Alcolea + Tárrago | RaichdelRio