• Pleyel Bridge

  • 1732-OMA-PAR.FR-2016
  • by OMA

A bridge is a bridge is a bridge… Or, is it? Is there a fundamental difference between a bridge that crosses water – an enjoyable natural condition – and a bridge that crosses train tracks – a situation most would prefer to avoid?

In proposing a building along most of the bridge’s length, the brief suggests a continuation of the urban fabric: a street, rather than a bridge. Our design takes that a step further, turning the bridge itself into a building – a semi-interiorized enclosure that offers temporary relief from prevailing conditions. One that shields, not exposes those who cross. Less windy, less noisy and less wet than the outside; in wintertime the inside will be warmer, in summertime cooler.

More than a journey from A to B, the bridge becomes a place to be. In merging circulation space with programmed space, the bridge is akin to the typology of the concourse: a place to save time as well as to kill it, a space that can both be interpreted as a wide corridor and a narrow hall. Like the concourse, this bridge relies on ambiguity – at the same time station, park, sports facility and event space.

Instead of creating an extension of the existing urban fabric, our approach inserts a new condition, one than complements rather than continues the local context. Neither city nor railway, but a third component: an oasis that acts as a deliberate relief from the uncompromising urban surroundings. Inside, the noisy railway tracks are no more than a backdrop.

The analogy with 19th Century urban greenhouse may invoke a certain romanticism. But whatever associations this project inspires, they are a means to an end: staging an Arcadia in otherwise harsh conditions. In its extreme embrace of performance over form, this proposition, just as Les Halles Parisiens earlier, is undeniably modern.

credits

architect: OMA  |  team: Hans Larsson, Jean-Baptiste Clot, Alain Fouraux, Alice Grégoire, Ravi Kamisetti, Marcus Parviainen, Won Ryu, Michael Shafir, Miguel Taborda  |  collaborator: Explorations Architecture  |  client: Unknown  |  status: Competition (2016)  |  location: Saint-Denis, France (48.918048, 2.349321)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: metal  |  environments: Railway, Urban  |  structural engineer: Arcadis  |  landscape: D'ICI LA  |  visualizer: Studio  |  scale: large  |  types: bridge, public space  |  views: 6.044