Industrial memory

The site is in close proximity to the future multimodal station of Pleyel, in the heart of the new territory of culture and creation. Framed in the west by small working-class houses along the Tunis street, to the north by recent office buildings, to the south by a new pedestrian alley, and to the east by industrial buildings which are moved to In the near future, the Landy Village school group is an initiating and structuring element in a changing environment.

It takes place in an old building whose brick facade on the street of Tunis and the presence of metal halls with their roof in the form of shed are so characteristic of the industrial memory of the district. The complex and historical nature of this place has guided the project in favor of the revalorization of the symbols of a bygone era and the reappropriation of a structural framework allowing a great flexibility of development. Rue de Tunis, the existing industrial facade will be maintained along the length of the plot, sometimes interrupted by winter gardens; Interstices of light and transparency.

Structuring interventions

The architectural proposal is broken down into four interventions that allow the maintenance of several existing and heterogeneous entities and their integration into a new spatial organization. This proposal takes place in four movements:

– Preservation of «selected pieces» and the insertion of programs adapted to the structural and typological constraints of existing volumes.
– The creation of a gallery covered by a vegetated roof. A visual articulation carried by a fine wooden structure, thread of Ariadne between the different spaces of the school group.
– The implementation of a raised base, technical and structural support linking the different entities of the program.
– The addition of prefabricated volumes in wooden structure; Under the existing roof on the side of the Rue de Tunis, drawing a singular volumetry in elevation along the valley to the south and to the northeast corner above building A. Like a contemporary cloister, the volumes thus created interact, respond, play together with the preexisting elements of the site to form a new harmonious and coherent whole.

credits

architects: Rica studio, Atelier FUSO  |  team: Iñaqui Carnicero, Lorena del Río, Jerome Balas, Daniel Garcia  |  collaborator: Antonio Boeri, Takuma Johnson, Steven Ren  |  client: Unknown  |  status: Competition (2017)  |  clasification: finalist  |  location: Paris, France (48.914974, 2.345644)  |  climate: Temperate, Oceanic / maritime  |  materials: glass, metal, brick  |  environments: Industrial, Urban  |  consultant: INCET  |  visualizer: Studio  |  budget: 8.500.000 €  |  scale: 3.800 m2 medium  |  ratio: 2.236,84 €/m2  |  types: education, refurbishment, school  |  views: 7.434