This project was developed on the dissertation of my architecture Master, about granite quarries in the region of Marco de Canaveses – north of Portugal. I consider the project a composition, it’s an industrial complex and it represent a previous study for infrastructures to the quarry of Granidense’s company, that provided real data where the study was developed. The task of seizing the everyday issues of the quarries formed part of the theoretical research to acquire the necessary knowledge to design with practical intelligence the functional elements of the program, since the program is quite unusual. The program’s components have a considerable extension, it is divided in a main pavilion with 3 workspaces, 2 warehouses and the management volume.

The project was designed to compete with the pavilions ordered by catalog that haunt the territory. In this sense, the relationship between functionality / economy resources determined the design outlines, where the roof of the pavilion represent a big improvement to this industry: it is adaptable to the circumstances of the three distinct workspaces. The complex is mostly constructed by steel and plate, a single volume is made of stone-the administration one- to display to the visitor the qualities of mason’s manual work in the art of building in granite, characteristic of the region.

My main goal whit this proposition was to show that architecture help to serve all human activities, not just houses, schools or museums, even when it’s temporary.