The Piscina Mirabilis, located on the hill of Bacoli, has been overrun by a rural environment with low-rise residences and cultivated fields. Bacoli was developed following a structure of radial axes that organizes the city and connects the shore of Lake Miseno with different points and nearby towns. The points of more influx are located on these axes and close to the lake coast.

For this reason, and with the intention of providing more visibility and prominence to this pre-existente, the project proposes to continue with the same growth pattern on a territorial scale in this case, a new axis is proposed to connect the coast of Lake Miseno to the Piscina Mirabilis, and to save the level elevation difference between both points. This axis also reinforce the relation to other buildings with historical and architectural value located on the same hill.

On an urban scale and in order to emphasize the axis, it is proposed a new access area to the large underground tank. This access is planned on the axis, facing Lake Miseno and generating a new facade visible from the coastal promenade and integrated into the topography of the hill. The access level is located on a lower street level and leads the user directly into the cistern and to the reception of the planned museum.

The northwest and southwest facades are worked up in order to obtain a relation between the exterior public space and the interior of the ruin. On the one hand, the northwest facade of the ruin is opened in order to have a wide entrance from the upper street level Via Piscina Mirabile. On the other hand, the wall of the southwest facade is replaced by an enclosure that allows light to enter the ruin and links the interior to exterior surrounding street, always respecting the ancient geometry.

credits

architects: Hector Pérez, Susana Romeo del Val  |  client: Reuse Italy  |  status: Competition (2020)  |  location: Bacoli, Italy (40.795378, 14.079961)  |  climate: Temperate, Mediterranean  |  materials: concrete, vegetal  |  environment: Old town  |  visualizer: he.imgs  |  scale: 4.662 m2 medium  |  types: cultural, museum, refurbishment  |  views: 572