The aim of the project is to improve the current  conditions of the building including a masterplan for the mobility in the whole neighborhood. The new complex would include offices for CNR, a market, restaurants, bars and a kindergarten. The first intention is to create in front of the manifattura a wide open square with an underground car park on two floors for the inhabitants and for the customers of the new shops. Some elements have been added on the building in order to create new lifts and stairs. These additions are characterized by a steel structure with wide windows beside it. The open spaces are thought to become green spaces for groups in order to create relationships between the different functions.

This is definetively a new kind of common space, unusual for this part of Bari.

credits

architects: Pazienza - De Renzio architetti & associati, Vito D'attoma, Domenico Fioriello, Davide Bertugno, Valentina Vacca, Martina Ottaviano, Giuseppe Clemente, Silvia de Mauro, Marcello Belviso  |  client: Unknown  |  status: Competition (2015)  |  location: Bari, Italy (41.119921, 16.857544)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  materials: metal, plaster  |  environment: Old town  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: commercial, office, office building, refurbishment, restaurant  |  views: 2.204