• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The project is located on the right side of Bordeaux, inside the Euratlantique National Interest Operation, at the intersection of rue de Cénac and rue Henri Dunand. It involves the construction of 27 housing units, a business center in the ground floor and a shared room for the residents.

The program is divided into five building blocks, four «capable houses» that begin the project in the continuity of the rue de Cénac, a collective residence of 20 apartments which forms the corner of the two streets, and three houses which are inscribed in the heart of field on its limit North West.

The «capable houses» are simple volumes with a garage and a studio in the ground floor and an empty volume double height upstairs that the future owner can arrange as he wishes, without changing the facades.

The volume of the project tends to make a transition between the older buildings rather low and the Euratlantique sector, both in terms of urban forms and materials. The height is therefore increasing between the beginning of the project with three levels and the angle with the future Henri Dunant street in five levels.

The apartments are all through or double exposure, access is via external corridors in the heart of the field for the collective building. All the houses have a private garden in the heart of the project.

The project establishes a property boundary on the entire field as to form a coherent urban ensemble that will form the new streets. The volume cut into five buildings is punctuated by large faults planted on the east and south facades. The stairs are highlighted in these major faults.

Above the RDC basement come blocks of housing with frames of identical dimensions to modulate living spaces according to the «participating habitants», so that the future owner can have the choice of complete interior development without facade modification.

The houses are made of calcareous concrete poured on the spot, with a texture and a blonde colour close to the Bordeaux stone. This limestone concrete is found in the basement of the project, as a common reading base. In some places it is pierced by a system of brick of the same calcareous concrete allowing at the same time to bring light and aeration.

The upstairs facade of the collective building are made of precast white concrete elements with a careful layout, the loggias being all of the same size they allow to repeat these elements for a better care of execution and durability.