The new school stands on a podium height of 3 meters consists of a retaining wall that looks on to the sports area. The wall is visually impactful and imposes, in shape and size, a physical and visual relationship with the school.

The first choice was therefore not to further emphasize the massive preponderance of the element below. It was decided therefore to move back the front of the kindergarten in a progressive manner, up to the maximum withdrawal at the access to the area, creating a breathing space, a diaphragm that welcomes children and parents in the entrance area between the new building and the parapet of the retaining wall. The slippage of the volumes of the four sections states outside the consistency of each and at the same time emphasizing the entrance to each section. Visually, the school has a more compact front downstream and one upstream more open.

This choice has a twofold explanation: the face of the valley, facing south/east, is more compact to protect the interior from excessive sunshine and to ensure greater privacy to children who will be protected to the eye of the beholder the school of the future sports area. The face of the mountain, facing north/west, opens to the outside educational discovery area devoted to orchards, which is a private and intimate area of the school, located away from exterior looks as facing the playing area which is rises up the hill and uses the games currently present in situ, including within the project area.

credits

architects: Cavejastudio, Martin Kurmann  |  collaborator: Francesco Mariani, Federico Tassinari, Ylenia Donati  |  client: Comune di Torricella Taverne  |  status: Competition (2015)  |  location: Torricella-Taverne, Switzerland (46.063735, 8.926550)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  materials: concrete, glass  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: education, school  |  views: 4.858