The strong naturalistic character of the area has suggested a design approach aimed at dialogue with the preexistence and inspired by the presence of the 360-degree landscape.

The complex is designed as a small village built on two impost levels. To recall the alpine tradition, the highest level has a small panoramic square around which the three volumes destined for residences rotate. The lower level, dedicated to the collective functions, overlooks the valley on several sides defining outside other areas of «the staying». The volumes are wrapped in a ventilated cladding system composed of small wooden vertical slats, that cover the facade, screen the small windows, and where it’s necessary, filter the view on the short sides of the lodges, giving the building envelope a compact aspect with three different shades of depth and transparency. The lodges are always set in the four corners of the volume and define the architectural image with a simple game of alternations.

With the intention of speaking the simple language of the site where it’s in, the Senior City adopts the Valle d’ Ampezzo typical finishing materials ( white plaster, wood and stone), incorporating the suggestions that their use can evoke and reinterprets these in a contemporary way.

credits

architects: ULTRA Architettura, LARA studio, Emilia Rosmini  |  status: Competition (2014)  |  competition: Senior City Cortina d’Ampezzo  |  clasification: selected  |  visualizer: Studio  |  scale: 1.200 m2 medium  |  types: residence, residential  |  views: 2.057

same competition (+1)

ULTRA Architettura, LARA studio, Emilia Rosmini | Studionuvola