Silesia University’s Radio and TV department
0497-JBA.GR5-KTW.PL-2011.15
Architect: BAAS Arquitectura
Status: Competition (2011)
Visualizer: Studio
Scale: 5.390 ㎡ Medium
Types: Education, Refurbishment, University

The new Silesia University’s Radio and TV department will be located on a vacant plot, inserted in a consolidated area of Katowice.

The plot, mainly empty, contains an abandoned building which the client initially planned to demolish.Our winning proposal plans to preserve this existing building, and add an extention to it while protecting the character of the old. The project also includes a lower height building occupying the interior block area which confers to the central courtyard the intervention’s prominence.

Our design aims to be sensitive with the existing building aesthetics and takes advantage of its materiality and visual values by building on top of it and abstract volume made out of a brick latticework, which follows the neighbour’s section.The new building fills up the whole plot and at the same time hollows a central courtyard, becoming this, the key element for all the social activities taking place around the studios and lecture rooms at the new university department.

Collaborator: Daniel Guerra, Mireia Monràs, Raül Avilla, Joan Ramon Pastor, Cristina Luis, Mariona Guàrdia, Rafael Berengena, Xavier Gracia, Enric Navarro, Gonzalo Heredia | Post date: 23/09/2013 | Views: 3.067