Special classrooms in Chiasso
0141-ABC-CH-2012
Architect: ABCG architettura
Status: Competition (2012)
Visualizer: Studio
Scale: Medium
Types: Education, School

The project aim is to rearrange the lot and resolve the ambiguities within a clear and simple way.
The idea was to create a space for students, a courtyard that links together the school buildings, capable of creating two different identities, giving freedom and independence to most representative museum area.

This school square, or courtyard, is now the core and the main entrance to the primary and secondary school.
The new school building is placed on the north side of the school area creating the missing front of the square.
The students enter the building directly from the square through a ramp leading to the school atrium and the vertical distribution. The classrooms are organized on three levels, two per floor, so each one has a
triple exposure.

The simplicity of the structure is accentuated by a slight tapering of the pillars and by a game of different levels that allows these elements to represent themselves in their most expressive and poetic evocation of
the memory of the classic buildings reinterpreted in a modern way.

Post date: 18/02/2013 | Views: 4.467