The multifunctional building for events and offices, designed for the Granulati Zandobbio company, appears like a large container on three levels.

The volume, with an elongated shape, interacts directly with the highway nearby following its orientation.The long sides of the building align with the road axis, accompanying the flow of vehicles, the short facades, on the other hand, are characterized by diagonal connections, slandering the composition.

The volumetric result is that of a multi-faceted solid that fits into the architectural panorama of the highway buildings, among which you can count motorway restaurants and other large industrial buildings.

The project takes on an infrastructural character, articulated by unrefined materials, large dimensions and massive structures.

The building is designed around a vast double-height central void. Around this “un-core” are arranged the various spaces required by the program, with particular attention not to undermine the monumentality of the interior.

The external cladding is in metal and glass, combined according to the horizontal division of the levels. The ground floor is entirely covered with corrugated metal sheet, a common building material, strongly evocative of the buildings used as workshops or temporary constructions on building sites and in quarries. The first floor is characterized by a glass ribbon, fixed on large metal frames. The windows overlook the new external square and offer a wide view of the surroundings, allowing the panorama to permeate inside the building.

External curtains function as solar shading. The roof volume is covered with a perforated metal sheet, showing the large company sign located behind. During the day, this volume reflects the light, becoming a central element for motorists in transit. At night, this volume lets the light filter from the inside, allowing the building to become a large lantern.

The building is supported by sixteen large concrete pillars, with a rhomboidal section. High Vierendeel beams rest on these. Metal cables are then fixed to the beams, supporting the first floor slab by traction. In this way, many pillars on the ground are avoided, freeing the ground floor plan.

credits

architect: Atelier Giavenale  |  team: Alberto Caddeo, Andrea Bergamini, Michele Piolini, Mattia Cavalieri  |  client: Unknown  |  status: Competition (2017)  |  location: Bergamo, Italy (45.644138, 9.808988)  |  climate: Humid subtropical, Temperate  |  materials: glass, metal  |  environment: Industrial  |  visualizer: Gabriele Fabbri  |  scale: 150 m2 small  |  types: office, office building  |  views: 557