The new mountain hotel is to be built at an altitude of 2500 metres near Flims, on the Raschaglius Plateau, on the edge of the Fil de Cassons. The building is formed as an artificial disc, which consciously cannot and will not compete against the elemental force of nature. Through its form, colouring and complex and constructive solution, it appears as a clearly recognizable humanly constructed construct.

From the outside, the building appears like a skeleton, a remnant of a foreign civilization, made of prefabricated concrete parts, which are colored black. Inside, a wooden construction serves as bracing, for the construction of ceilings, floors and rooms. The visitor does not recognize this structure from afar, only when approaching, reveal the different rhythms, with the same beginning and end, the supports of concrete and wood, the symbiosis of the construction. One cannot exist without the other … Without the heavy concrete, the forces cannot be dissipated and without the wooden construction the framework would fall into itself, since no stiffening is provided in the horizontal or vertical, a symbiosis of the materials arises. By setting rules and principles in the building, a stringent composition was created which reflects this in the floor plans, sections and views. Despite this importance, these basic principles, they were broken in special situations to refer back to the rules. A deliberate confusion.

The color black is consistently continued inside, this leads to the fact that nature exists as the only coloration/perception and defines the inside through light and its penetrating colors. In addition, the lintels of the windows are «pulled down» to a light of 1. 6 m and create in the rooms, a negative of the usual view, a kind of censorship of the possible arises. The visitor’s gaze is directed towards the valley, a changed perspective. Only when you sit down you have a panoramic view of the outside world. A staging, a framing of the view is created. The outside world penetrates intensively, unmistakably into the interior of the building via the purposeful opening of the artificially created and forms a symbiosis between inside and outside. The visitor finally becomes the observer.

credits

architect: Christoph Steinhäuser  |  client: Bauhaus Universität Weimar  |  status: Academic Project (2018)  |  location: Graubünden, Switzerland (46.889574, 9.285381)  |  climate: Temperate, Oceanic / maritime  |  material: concrete  |  environment: Mountain  |  consultant: Jörg Springer, Max Wasserkampf  |  visualizer: Studio  |  scale: 4.950 m2 medium  |  types: hotel, residential  |  views: 2.272