TIC is the design for the Campanhã Bus Terminal, in Porto. Conceptually the project is rooted to a void connected to the existing tunnel comming from the subway station. This pivotal place results into a square that articulates all the different areas inside the Terminal.

The programmatic synthesis in this core results in a triangular-shaped volume, whose principle of intervention evokes the logic present in several european stations of the 19th century. The intention is to set a gesture characterized by a conceptual, typological and structural clarity. Therefore the building is marked by the expressiveness and simplicity of the concrete, assuming its mark while skin and structure.

The building is complemented by a green platform where the access and internal road circuits are defined. A shaded area with direct relation with the interior spaces, and of great importance in the urban landscape on the southern side of the site, also working as a filter.

credits

architects: Pablo Pita, Catarina Alegria  |  team: Pablo Rebelo, Pedro Pita, Catarina Alegria  |  client: Unknown  |  status: Competition (2017)  |  clasification: 2 rang  |  location: Oporto, Portugal (41.149663, -8.584608)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: concrete  |  environments: Railway, Urban  |  consultant: Edgar Brito, ASL ASSOCIADOS  |  landscape: Hugo Carneiro  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: bus station, station, train station, transport  |  views: 3.682