• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The project tries to concentrate its volume close to Altzarrate Kalea, with the intention of reducing the visual impact over residential buildings. Avoiding offering large frontal planes that would limit the views from these houses, our proposal has been modeled in a way that strictly wrap the inner spaces, looking for fluid surfaces that would generate better and more dinamic visual relationships.

The volume is, due to its function, hermetic. Its flat and blind facade emphasises the idea of an autonomous, abstract and forceful piece, an outstanding element in the residential context.

Thanks to its position, raised and close to the railway tracks, the theatre will be present for people who daily use the train, becoming not only a urban reference but a memory of anonymous travelers that will link the building with the place.

In addition to a logical and appropriate organization of its different areas, one of the main objectives of the design has been to make possible a new urban order, more friendly from the social point of view. The building interacts with and complements the public space, taking into account conditions as proximity to housings, the steep slope of Altzarrate Kalea or the lack of continuity of pedestrian paths in the block between Villosa Hiribidea, San Martín and Altzarrate streets. In that sense, the new theatre aligns its higher volume (corresponding to the stage) with the south-east building, moving away from the north-east one and creating a new stair that connects with the upper pedestrian area. And the new cafe, between the lineal patio and the square, will become a meeting place in Llodio, in relation with the cultural life of the city.