Universal representation of the cosmos, symbol of identity, the circle constitutes the most spatial element of our civilization. Its introspection’s quality allows us to erect a delicate wall gravitating around the stone monument, playing with the topography.

It accompanies the journey around the Mausoleum without cutting off the existing paths, it captures a moment from history with the telluric elements highlighted by the contemplation.

Making up with the existing and isolating the necessary elements for the museography is the purpose of the action.

The museography is define by a line; the current representation of time. It emerges from the site to enter in tangency with the circle, to spatialize this historic moment. The line, symbol of temporality, guides the visitor toward the enclosed circle and the horizon.

A simple museography progressively arises the dolmen thanks to a series of empty and opacity. The museum places it selves into the large scale territory and assumes its contemporaneity.

credits

architects: Pierre-Louis Castro, Florent Roucoules, Mathias Lefebvre  |  client: ArkXsite  |  status: Competition (2019)  |  clasification: honour mention  |  location: Aldeia da Mata’ dolmen, Portugal (39.3009, -7.71096)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: concrete  |  environment: Mountain  |  visualizer: Studio  |  scale: 1.350 m2 medium  |  types: cultural, museum  |  views: 965