Vall de Súria
1134-ASP-BCN.ES-2015
Architect: Albert Sánchez
Client: ETSA Reus
Status: Academic
Location: Suria, Spain
Climate: Temperate, Mediterranean
Materials: Concrete, Stone
Environment: Quarry
Visualizer: Studio
Scale: Extralarge
Types: Intervention, Landscape, Refurbishment

El projecte es situa a la Vall de Súria i té una escala intermitja (3000 x1000 m).  L’aproximació no va començar amb un programa o tipologia concreta, sino que va començar amb un lloc obert, després amb unes idees d’estratègia, i finalment amb un àmbit definit i amb uns elements a dissenyar dins d’una infraestructura del paisatge. La estratègia va comptar amb descobrir les potencialitats del territori i en definir una infraestructura de camins i espais que connectessin i valoressin els elements dels paisatge. El projecte entén la capacitat transformadora del paisatge com un organisme complex i imprevisible. Per això les accions proposades són principis generadors i guies d’una transformació incerta del paisatge.

La vall de Súria forma un ecosistema productiu. Permet a la població abastir-se en part del seu consum alimentari, energètic i econòmic. La proposta de paisatge vol incloure els horts i el bosc de ribera de la vall dins d’aquest joc.

L’àmbit del nostre projecte és la vall del riu Cardener al pas de la població per Súria. El elements amb els que ens trobem per treballar són: l’eix del riu i el seu camí paral·lel, el pla de les hortes i el bosc de ribera,  el centre urbà i separat 1.5 Km cap al sud el barri de Fustaret, la fabrica de la mina i la muntanya de sal, les instal·lacions del pou IV i la cinta transportadora en desús que creua el bosc.

Els pla dels hortes i el bosc de ribera tenen un alt valor paisatgístic degut a la seva varietat i a la capacitat per ser hàbitat de moltes espècies d’animals i vegetals. Un objectiu principal serà posar en valor aquest hàbitats. Això es farà introduint-los dins la infraestructura de mobilitat de la vall ja que els accessos a aquest són molt dèbils i en certs punts inexistents. Amb aquest pretext, es millorarà la connexió entre el centre urbà i el barri de Fustaret a través del bosc i els horts. Es crearà una xarxa de camins nous fent possible la multiplicitat de recorreguts. Per fer mes atractiu el bosc s’hi col·locarà un element d’àncora que serà el museu de la mineria i la geologia (MMiG).

La permeabilitat del paisatge es durà a terme redefinint el límit urbà i els horts, traçant un camí que transcorrerà entre les parcel·les dels horts, obrint nous accessos al bosc de ribera (fins ara només tenia un accés) i creant una connexió amb el barri de Fustaret.

La habitabilitat del bosc es treballarà amb els espais d’estar. Aquest espais seran clarianes obertes dins de la densitat arbòria del bosc per afavorir les relacions visuals i el sentit de protecció. Cada clariana o espai d’estar tindrà assignat un ús específic; zona de bany, pesca, pícnic i entrada al museu.

Per tal de gestionar aquesta estratègia s’ha dividit aquest projecte en tres blocs més una introducció. Els blocs  són: bloc urbà, bloc de paisatge i bloc de construcció.

Post date: 21/03/2015 | Views: 1.859