The project idea borns from the abstraction of the traditional dry docks typical of the Pitiusan Islands. Originally, these shelters were built in secluded corners between rocks and cliffs, protected from the sea and storms in order to store the boats. A vernacular architecture where the limits between nature and the construction disappear, respecting the visuals of the landscape.

The project follows the same objectives, housing will be the refuge for art, which will be inserted in the cliff as if it were a dry dock. In this way, we achieve that the architecture is based on the landscape, causing the less possible impact on the ecosystem. This is reinforced thanks to the materiality. To create the great walls that will structure the project, we will use the stone that we removed for the location of the house. This sandstone is the original stone of the island, and a few meters from the site of the project we can find the old stone quarry that served to build the Renaissance walls of Eivissa.

A route that connects 4 points of interest in the area is proposed. Start at the viewpoint of I’ll d’Es VedrĂ , go through the pirate tower Savinar, past this point, descend to get to the artist’s house. Upon arrival, the road divides the project into two parts, the house and the workshop space, whose walls will be arranged perpendicular between them focused on two different scenes, both with separate viewpoints to enjoy the views. The workshop space will focus on the islets Es VedrĂ  and Vedranell and the house will go to the tower and to Cala D’Hort. This cove will be the last point in our journey, it is known as Atlantis and corresponds to the old quarry, a dream place to end a tour for lovers of nature and art.

The chair located on the terrace, EVADE Chair, designed by Marta Woodward, won the Gandia Blasco 2018 competition.

credits

architects: Marta Woodward Moncho, Paula Soler Soler  |  client: Rethinking Architecture Competitions  |  status: Competition (2018)  |  clasification: honour mention  |  location: Ibiza, Spain (38.8669444,1.1994444)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  materials: concrete, stone  |  environment: Seaside  |  visualizer: Studio  |  scale: 300 m2 extrasmall  |  types: cultural  |  views: 844