Waterfront Promenade Vlorë
1305-XDG-AL-2014
Architect: Xavier De Geyter Architects
Clients: City of Vlorë, Government of Albania
Status: Competition (2014) On going
Clasification: 1 prize
Location: Vlorë, Albania
Coordinates: 40.443159, 19.494752
Climate: Mediterranean, Temperate
Material: Undefined
Environment: Seaside
Visualizer: Studio
Scale: 1.250.000 ㎡ Extralarge
Types: Public space, Waterfront

This design proposal consists in a first phase of the logical extension of the existing boardwalk and broadening of the typical vegetation of Vlora. Extending the trees of Soda Woods over the full 5 km long coastline not only creates a harmonious whole, but also a unique and specific identity for the coastal town, typical of Albania’s Mediterranean landscape.

The ‘Aleppo Pine’, a pine native to the Mediterranean region, has a thin stem and a broad but flattened crown, thereby preserving the view onto the sea at all times and offering shade for all kinds of activities underneath the trees (sunbathing, sports, parking …). In a later stage, certain areas can be tackled in a more focused way, for example through the creation of new white beach areas, sports grounds, swimming areas and water parks, a pier and a marina, new hotels, a floating island, … This design proposal is open to interpretation and extremely flexible in sequencing and implementation: an instrument of urban intervention in the urban coastal area of Albania, in order to serve as a model.

This design proposal consists in a first phase of the logical extension of the existing boardwalk and broadening of the typical vegetation of Vlora. Extending the trees of Soda Woods over the full 5 km.

Post date: 23/10/2015 | Views: 3.279