Affordable Collective Housing António do Couto
3022-CRP-LIS.PT-2023
Architect: co·rp arquitectos
Client: Unknown
Status: Competition (2023)
Clasification: 3 prize
Location: Lisboa, Portugal
Climate: Temperate, Mediterranean
Materials: Ceramic, Concrete
Environment: Urban
Visualizer: Operavisual
Budget: 3.800.000 €
Scale: 2.700 ㎡ Medium
Ratio: 1.407,41 €/㎡
Types: Housing, Residential

The proposed implantation dignifies and protects the public space, allowing it to become a community point of great intensity and public quality. The building allows a permeability of use in commercial and public spaces. The parking has its destined place in a single basement floor, along with the storages, speeding up the construction costs and optimizing its areas. Its access is on the western edge of the lot, optimizing the public space to the east.

The first floor is thus demarcated by the counterpoint to the volumetry of the building, allowing the free movement of residents and citizens as if it were a roundabout in this strategic point of the city. Here are implanted spaces for commerce and services, technical spaces and bicycle parking. Denoting at the top this a commercial space of restoration that contributes to a square of more public character and open to the city and in relation to the adjacent lot.

Post date: 04/04/2023 | Views: 2.153