The main challenge of the project is based on improving patient care. To achieve this, a simple organizational scheme is used in order to provide flexibility.

On the ground floor, the surface of the building is reduced to a circle of 36 m in diameter within a grid of 40 m x 40 m. Four elements arranged in an orthogonal and equidistant way are inserted in this frame.

They receive services and facilities and allow the release of the rest of the spaces.

The same four elements appear on the first floor, creating two rings. One of them is interior and is grouped around the central courtyard. It receives the most public uses. The other ring approaches the exterior, organizes different rooms for specific use and establishes a link with the environment.

This double system allows organizing the program according to the privacy of each room, thus reinforcing the flexible status of the proposal.

credits

architect: Estudio DIIR  |  team: David Meana, Ignacio Navarro, Iñigo Palazón, Ricardo Fernández  |  client: Unknown  |  status: Competition (2020)  |  location: Erfde, Germany (54.310667, 9.328333)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 2.300 m2 medium  |  types: health center, healthcare  |  views: 979