Jøssingfjord Center
0391-NRJ-NO-2011
Architect: NRJA
Status: Competition (2011)
Visualizer: Studio
Scale: Medium
Types: Cultural, Museum

International competition to create a cultural center in Jøssingfjord, Norway. Designed to incorporate the site’s original powerhouse, this museum addition offers a hybrid extension to the historical structure.

The contemporary plan arrangement is composed of forms faced with a wood cladding corresponding with the adjacent construction to evoke a preserved and uniform exterior appearance. The galleries are rotated and revolve around a central open air courtyard creating a looped footprint extending from the existing building. Exhibition spaces are housed under a gable roof and visitors are provided with unobstructed sight lines to the surrounding ravine’s steep cliff through a floor to ceiling glass facade.

An upper level mezzanine wraps the interior for additional perspectives of displayed artifacts used within the region’s previous mining activities.

Team: Uldis Luksevics, Uldis Sedlovs, Linda Leitane | Post date: 28/03/2012 | Views: 2.909