The project of restoration considers a limited use of the Acropolis surface; in fact the rooms of the new museum are dug into the southern area, between the substructure wall of the Parthenon and the exterior boundary. The concept that regulates the design idea is the involvement of the entire exterior surface, using punctual elements that allow to walk on the rock, maintaining current paths and pushing the visitors to the limits of the area, inside these new lookout posts made of marble.

Photos taken during the excavations show clearly the boundaries that are still well defined in front of the huge foundation stone wall; the rooms of the new museum will occupy precisely these areas, highlighting the striking proportion created between human and architectural scale. The purpose is to reach the Ā«bedrockĀ» in order to discover the wall substructure of the Parthenon and through a concrete structure make the spaces between the rock and the outer wall possible to visit.

The only visible elements of the intervention at the actual surface level of foot traffic, in addition to the small pavilions and the staircase leading into the museum, are the square metal grids becoming exhibition spaces for all the fragments and stones that cannot be reused in the restoration of the Parthenon. These grids draw regular spaces that clarify the existence of underground spaces; in this way, after having seen the metal structure used as exhibition base, once underground the visitor can enjoy a different perception of the same element that along with the material displayed on it becomes the filter for the light that illuminates the rooms in different ways.

credits

architect: Studio Memento  |  client: Accademia Adrianea  |  status: Competition (2014)  |  location: Athens, Greece (37.971348, 23.726373)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: stone  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: cultural, museum, refurbishment  |  views: 1.733