The proposal for the New Bauhaus Museum features a small urban scale ensemble of “museums” that sets itself apart from the adjoining large scale buildings such as the Weimarhalle and the Thüringer Landes- und Verwaltungsamt, as well as the surrounding residential buildings.

The Museum presents itself as an open, flexible and expandable structure at the intersection between park and town. This is derived from the typical location of important buildings in Weimar flanking either park or hillside (The Roman House, Anna-Amalia-Library) and the plurality of the Bauhaus itself. Nine pavilions, each surrounded by (floating in) urban space, contain the museums functional program while a continuous mostly subterranean floor belongs to the exhibition area. Here the particular quality lies in the well-directed view out into the park.

credits

architect: Johann E. Bierkandt  |  collaborator: Motorplan Architektur und Stadtplanung, Transsolar Energietechnik GmbH, Imagine structure, Die Lichtplaner, HHP Süd   |  status: Competition (2011)  |  competition: New Bauhaus Museum  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: cultural, museum  |  views: 3.104

same competition (+2)

MenoMenoPiu Architects | Johann E. Bierkandt | Studio BÄNG