• Redesign of the Rudolphsplatz in Marburg

  • 0870-BCQ-DE-2011
  • by BCQ

The project proposes a friendly intervention of the Marburg cityscape and the landscape of the Lahn river.  It is an intervention designed to fit carefully to the proportions of urban volumes and textures of the materials of the public space: urban and river. The new intervention seeks to adapt carefully to what exists now to allow, for example, the permanence of main trees.

The intervention proposes that the new Rudolphsplatz becomes a center capable of enabling and facilitating all possible routes for vehicles, bicycles and pedestrians, and at the same time, to become a hub of activity, information and civic use in the city.

It is proposed that the new square is, at the same time, a public space and a complex built around the old Volkenbankgebaude. A square at the current level of road traffic is proposed, rising about three meters above the current land level in the south zone. Thus, the square offers the best views over the river landscape and provides the main access to the complex built at the same level.

In the resulting space between the square level and the current level, the proposal describes an area slightly above the promenade level and illuminated by the river and south side yards – glass skylights that emerge in the square as street furniture elements.  These elements, located in a place of passage, can also be used to lure civic and cultural activity of the city. These three small semitransparent volumes organize the square space and turn it into a place with its own personality within the set of public spaces in the city. Along with some of these volumes, a patio enables permanence of some of the major existing trees in the square.

During the day outside light illuminates the interior of the hall built under the new square. During the night, however, the square will be illuminated partly by the light of the lower room through the glass volumes. The construction of the square pavement will be made using materials already known in Marburg: especially by paving stones of different colors. The color treatment on pavements will match paving with the colors of facades and paving existing in pedestrian areas of the city.

credits

architect: BCQ  |  team: David Baena, Toni Casamor, Manel Peribáñez, Maria Taltavull  |  collaborator: Jordi Sánchez, Alexandre Liberato, Vasco Mourão, Andreas Kammermeier  |  status: Competition (2011)  |  landscape: Mika Iitomi  |  visualizer: Play-Time architectonic images  |  scale: 3.925 m2 medium  |  types: intervention, public space, refurbishment  |  views: 1.136