Rehabilitation and Extension of the Royal Academy of Spain in Rome
2928-KAL-ROM.IT-2022
Architects: Palomero, KAL A, KRI, Paterna
Clients: Real Academia de España en Roma, Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana
Status: Competition (2022)
Clasification: 3 prize
Location: Rome, Italy
Coordinates: 41.8888843, 12.4662406
Climate: Temperate, Mediterranean
Material: Undefined
Environment: Urban
Visualizer: Hapto
Scale: 5.000 ㎡ Medium
Types: Cultural, Mixed use, Refurbishment

The monumental complex of San Pietro in Montorio has left, over the centuries, a characteristic imprint, written in the historical plans of Rome and responding directly to the morphological and urban traces of the Gianicolo hill. The coexistence since 1873 of two distinct uses, conventual and academic, as well as the successive partial modifications to the complex, has given rise to a differentiated variety of superimposed architectural elements that define each of its spaces in a unique way.

The present proposal has as its main aspiration to reformulate and modernize the spaces of the Royal Academy of Spain in Rome, in addition to incorporating the public spaces and gardens surrounding the complex. The project is developed in two phases:

Phase I

A new viewpoint inside the Accademia. Recovery of the original facade overlooking the square of San Pietro in Montorio, dignifying the original access of Bramante’s pavilion, connecting, and recovering the original views of Rome.

A new accessible topography. The morphology of Mount Gianicolo is taken as an opportunity to organize and design this new floor plan that homogenizes the existing differences in level inside and outside the building.

Reorganization and enhancement of the monumental complex. The complex is reorganized by concentrating the routes and uses that are currently lack of unity and appropriate order: Uses as differentiated as those of residents, visits to the historical complex, museums, administration, etc.

Phase II

An efficient engine for the future of the Academy. Restructuring of the pavilion and enlargement of the workshops and studios of the garden, giving value to a new flexible and versatile configuration.

The terraces of Monte Aureo. Following with the strategy of the square of San Pietro in Montorio, a new organization that allows the enjoyment of a landscape proposal is disposed in three different drainage levels.

Mica Aurea: the predominantly golden-colored earth in the immediate vicinity. The golden color of the earth near the Tiber is taken as the basis for integrating the new extension and other wall elements, both ceramic and stone, which will dialogue with the yellow color of the main facades of the Academy.

Team: Jorge Palomero, Sofía Romeo, Miguel Sotos, Gonzalo Peña, Adrian Paterna | Collaborator: Francisco Pol, Gaetano Boccia | Consultant: Maria Antonia Moreno, Od'A Officina d'Architettura | Post date: 06/05/2022 | Views: 651