Sølvtaket Rooftop
3170-LOE-NO-2023
Architects: Curve Studio, Local, Schjelderup & Gram
Client: Stavanger Municipality
Status: Competition (2023)
Clasification: 1 prize
Location: Stavanger, Norway
Coordinates: 58.971453, 5.733495
Climate: Oceanic / maritime, Temperate
Materials: Glass, Vegetal, Wood
Environment: Old town
Visualizer: Onirism
Scale: 950 ㎡ Small
Types: Cultural, Mixed use, Refurbishment

Taking inspiration from the city’s rooftop panorama and the existing structuralist architecture, the proposal aims to preserve the breathtaking view and introduce innovative features for a multifunctional rooftop experience. Our proposal offers a sheltered pavilion for year-round use capturing the rooftop’s panoramic city views and balancing exposure to nature with protection from the elements.

The jury unanimously chose “Sølvtaket” as the winner of the competition, commending its seamless integration with the existing architecture of Sølvberget and its enhancement as a cultural and social hub. They highlighted its convincing approach to strengthening Sølvberget’s role in the city and its great flexibility in offering a versatile, accessible rooftop space.  A significant factor in their decision was the project’s minimal impact on the cityscape. The feasibility of the design, with its lightweight construction and operational efficiency, was also praised.

The building is planned as a light glulam construction with an aluminum system for glass façades. The project elegantly showcases this in both interior and exterior solutions. The jury emphasized the potential for sustainable development in the project’s environmental design and that the project resonates with the city’s inner voice. The building spans two levels. The 4th floor features a foyer, toilets, wardrobe, cafe, kitchen, various storages, a serving area, a tech room, and a terrace, totaling 335.5 m². The 5th floor houses a large pavilion and a rooftop garden, covering 601.0 m². The combined area is 947.5 m².

Team: Elida Mosquera, Jerome Picard, Miriam Sharp Pierson, Kjartan Neckelmann | Collaborator: Lystgården/Bybonden I Bergen | Post date: 27/03/2024 | Views: 300