The yearning of yesterday, that one, which is only recurrent when we close our eyes, and evokes what has been lived through senses, is not only a reminiscence of what it was, but also what could have been. Frequently, we have imagined what it would be like to live in a shelter that would take us away from the tumult, and shelter us with the foliage of trees and the sing of birds, to that daydreams, the tree house appears, with a space of 35.50 m2, becoming the ideal place to nurture our relationship with nature and lead us to introspection.

The great walls that preserve the old Bussaco National Park, located in Portugal; now seem protected by the density of trees that surround the project and add a mystical atmosphere to the context. In this way, is created a space that is capable of guiding trough the footsteps of wet soil to anyone who enters into the depths of the forest and allows us being embraced by the branches of the trees that are swung in a tranquil harmony.

This is how a metallic structure appears, made with a general modulation of 2.40m and a main sub-module of 0.80m that elevates and frames the feet of the large trunks that support the forest foliage, transforming it into the main axis of the project. Seeking to mimic the environment by using dark wood cladding made with superimposed wood planks; creating multiples striations that obfuscate the growth and gradual aging of the greenery.

Crowned with a sloping roof at its ends that harness the rainwater harvesting through a green garden that resembles a mythical and enchanted space that seeks to embrace with its vines the great branches that fall from the sturdy treetops. Inside, a warm pine wood box cover us and guide us to a visual finishing made of glass that frames the majestic landscape that surrounds and encourages the changing lights to capture the space.

Ascending to connect with nature, is not only part of the architectural exercise, but a metaphor that invite us to dig into ourselves, and recognize us with our dreams and longings; it is to let ourselves be embraced by the poetics of the past that melts through the walls and, reflect ourselves in the glass that allows us to see what we could be.

credits

architect: Forma Atelier Mx  |  team: Carlos Eduardo Cruz Ay  |  client: D&A Publishers  |  status: Competition (2021)  |  clasification: finalist  |  location: Bussaco National Forest, Portugal ( 40.37868934052562, -8.370289646199751)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: wood  |  environment: Forest  |  visualizer: Studio  |  scale: 35 m2 extrasmall  |  types: cabin, microarchitecture  |  views: 798