Umgestaltung des Umfeldes am Memorium Nürnberger Prozesse und Neubau eines BesucherInnenzentrums
3033-BEN-NUE.DE-2022
Architects: Benter Architektur, Henningsen LA PartG mbB
Client: Stadt Nürnberg Planungs und Baureferat
Status: Competition (2022)
Clasification: 1 prize
Location: Nuremberg, Germany
Coordinates: 49.4541847, 11.0477537
Climate: Continental, Temperate
Material: Concrete
Environment: Urban
Visualizer: Studio Grauwald
Budget: 14.000.000 €
Scale: 3.359 ㎡ Medium
Ratio: 4.167,91 €/㎡
Types: Cultural, Interpretation center

As a central site of German history and the development of international law, the east wing of the Nuremberg Palace of Justice, in which the Nuremberg Trial took place is historical monument and museum at the same time. Our proposal adds a new visitor center to the museum and creates a new town square in front of the historical building at the same time.

Reference for the new visitor centre are the distinctive natural stone walls that surround the existing Palace of Justice. They are complemented by the roof of the visitor centre, a clear concrete block planted by a dense grove of trees, which hoovers over the glazed ground floor. This floating grove serves as a sign in the city and refers as an ambiguous symbol to a utopian place of greater equality and justice. The actual visitor centre is located as an underground structure under the new town square and serves as a forecourt for the existing building.

Competition: Redevelopment of the Surroundings of the Nuremberg Trials Memorial and Construction of a Visitor Center | Team: Friedrich Benter, Benter Architektur GmbH, Alexander Roscher, Henningsen Landschaftsarchitekten PartG mbB | Post date: 27/04/2023 | Views: 1.328