Youth center in Aranguren Valley
2252-VNE-ES-2022
Architect: VERNE Arquitectura
Client: Ayuntamiento de Multiva
Status: Competition (2022)
Location: Multiva, Spain
Coordinates: 42.79507, -1.61808
Climate: Continental, Temperate
Materials: Glass, Wood
Environments: Urban, Park
Visualizer: Studio
Scale: 1.500 ㎡ Medium
Types: Cultural, Cultural center

The design presented is intended to be a building that houses the necessary spaces for the youth of the Aranguren Valley. It is located in the Entremutilvas area, in the Aranguren Valley (Navarra) on a plot of very unique geometry and location. Thus, the concept of the design emerges essentially from both circumstances: the program of the building and its singular location.

The concept starts from the way in which the program is arranged and understood. In the first place, an «agora» is located in a central position in the complex and is configured as the most unique space in the building. A space through which the rest of the uses are connected and which has a large area to carry out activities, typical of the classic concept of “agora”: debates, talks, meetings, exhibitions, etc.

Around the agora, therefore, the rest of the elements are placed following a very clear logic: the outdoor covered spaces are placed on the east and west sides of the building, which allows the connections of these spaces with the elements that already exist in the plot. Towards the west there is a connection with the -small soccer field and the swings area; and to the east, there is a connection with the trial bikes area. Instead, the interior spaces are placed on the south-north axis. Thus, towards the south, the workshops are connected to the main traffic street (Plaza Arbide) whereas the rest of the elements of the program are arranged in the north, linked to the most open views towards Pamplona.

Team: Víctor Larripa, Javier Martínez, Daniel Ruiz de Gordejuela | Collaborator: Daniel González, ATEC aparejadores | Consultant: Hobeki ingeniería | Post date: 12/09/2022 | Views: 789