• Amsterdam children's playschool

  • 1776-ZZA-AMS.NL-2016
  • by Palazzo

Diorama Players

In 1657, in Netherland, the painter Pieter de Hooch realised The Courtyard of a House in Delft. In the painting, the urban space and the domestic space are mixed and the city can be seen as a sequence of spaces, a continuity of different rooms.
The building, which contains all the functions connected to the daycare, is arranged along a corridor located in the norther side of the plot.

The volume, uplifted from the soil, designs the exterior spaces which interlay occupies the site. At first a public piazza, facing the sidewalk, allows the entrance to a sequence of spaces with a special environmental connotation: a sequence of Dioramas. We cross the forest, the cosmos, the mountain, the desert and the metropolis to nally reach the beach at the end of the pier, untouched by the project.

The daycare is the first public room in the human experience, the dioramas, as samples of the entire world, are able to teach the kids about our environment by giving them a playful experience.

credits

architect: Palazzo  |  team: Gianmario Pandozzi, Lorenzo Di Stefano  |  client: Archmedium  |  status: Competition (2016)  |  competition: Amsterdam children's playschool  |  clasification: honour mention  |  location: Amsterdam, Netherlands (52.389560, 4.892776)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  materials: brick, metal  |  environments: Seaside, Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: education, nursery  |  views: 3.065

same competition (+20)

GMAH | Grüp | DCGR | Semeya | MAG | HKK | Alessandro Cacioppo | M.E.G. | Charmed | Caraíba | AIMA | Palazzo | Gonzalo Pérez Ara, Pol Bosch Llobera | Florian Liakos, Alexis Visvinis, Irene Helen Marcantonatou | Aina Roca Mora, Clara Crous Fort | Timothée Bossard, Achille Gauquelin | Team PIG | Federico Colom, Jorge Epifanio, Guillermo Frondoy | Iñaki Martínez de Zuazo, Javier Galar Agudelo, Alberto Andrés Leal, Javier Lesaca Arrarás | Anna Puig, Mireia Pla, Pla Puig | NON studio