The new building will replace two existed schools damaged by the earthquake which stuck the territory in May 2012 and will host up to 120 boys and girls between 0 and 3 years old.

The project is thought to stimulate the child’s interaction with the surrounding space according to a vision of «teaching» in which nothing is left to chance, from the distribution of educational areas to the choice of materials of construction, up to the integration between indoor and outside space.

The structure involves the use of natural or recycled materials with low environmental impact. In particular, the supporting structure is made up of wooden frame: a safe and ideal material to keep the thermal insulation of the building.

The high insulation, the optimal distribution of transparent surfaces, the use of advanced systems for rainwater harvesting and insertion of a photovoltaic system on the roof, will allow the building to minimize the use of mechanical equipment to meet the energy needs of the school.

credits

architect: Mario Cucinella Architects  |  team: Mario Cucinella, Marco dell’Agli, Alberto Casarotto, Irene Sapenza, Alberto Bruno  |  status: Competition (2014) Completed (2015)  |  clasification: 1 rang  |  consultant: Area Engineering srl, Enrico Manzi  |  structural engineer: Geoequipe Studio Tecnico Associato  |  visualizer:   |  model maker: Yuri Costantini  |  budget: 2.300.000 €  |  scale: 1.400 m2 medium  |  ratio: 1.642,86 €/m2  |  types: education, nursery  |  views: 6.641