On a coastal headland on the west coast of Sweden lies a spectacular lot with scenic views in all directions. In addition, the site is situated on a hilltop and overviews the ocean and the surrounding landscape.

On this lot Kaka Architects has designed Villa O, a minimalistic, circular residence in two stories, made of wood, glass and limestone where the surroundings have become part of the structure.

The circular shape of the building eliminates any rear sides and creates a radial sequence of rooms, each with its own unique outlook, reached from an inner circular communication line. Because of the sloping site the main entrance to the building is situated on the upper level, where the living areas, kitchen, bedrooms and offices are located.

In the center of the upper level lies a courtyard, a secluded and wind-protected space with a circular water mirror, which forms a transparent roof and a visual connection to a spa on the lower level. This level is partially built into the adjacent cliffs and its interior is fronted by limestone assorted by wooden and fabric elements.

Villa O combines Scandinavian simplicity and extensive craftsmanship in a design where architecture and nature elevates one another.

credits

architect: Kaka Arkitekter  |  client: Private  |  status: Project  |  location: Kullavik, Sweden  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: concrete, wood  |  environment: Seaside  |  visualizer: Studio  |  scale: 500 m2 small  |  types: house, residential  |  views: 904