48 Housing Units in Setubal
1441-EXP-PT-2022
Architect: EXPERIMENTAL
Client: IHRU Instituto da Habitação e da Reabilitação Urbana, I.P.
Status: Competition (2022)
Clasification: 1 prize
Location: Setubal, Portugal
Coordinates: 38.518885, -8.861137
Climate: Temperate, Mediterranean
Material: Concrete
Environment: Industrial
Visualizer: nrw, images
Budget: 6.500.000 €
Scale: 5.053 ㎡ Medium
Ratio: 1.286,36 €/㎡
Types: Housing, Residential

The present proposal for the housing complex on Rua Júlio Santos in Setúbal is evidenced by its insertion with the immediate urban surroundings, as well as with those that follow it in a second moment. Thus, it seeks to think the public space as a whole instead of focusing only on the square meters that surround it.

In this way, the strategy adopted is based on two determining characteristics:

The first is the fragmentation of the project into two independent volumes; a bar to the southeast that follows the Júlio Santos avenue and a small point to the southwest that makes the connection between the top of the adjacent volume and the existing building on Mário Ventura Henriques street. By being implanted in this way, the building allows the creation of a generous space in the connection between the two bodies that constitute the proposal.

Thus, instead of the building acting as a barrier between the street/avenue and the garden located to the rear, it serves as a link between these two public spaces and its volumetric invites precisely the passage from one space to the other. The second is the canopy that connects the two volumes through a generous circle and serves as an entrance portal into the space that would otherwise tend to assume a less public character.

Team: Eloi Goncalves, Elena Bergamaschi | Collaborator: Antonio Mesquita, Romea Muryn | Landscape: POMO landscape | Post date: 07/11/2022 | Views: 602