The new position of Jorejick’s family within the lot is not accidental but was defined starting from the desire to establish a direct relationship with the nature of the place; in particular with the trees present in the lot, very important in the daily life of the family.

According to this principle, we wanted to develop the entire house within the space limited by the three trees while keeping a constant relationship with them; this also thanks to the presence of the wall, but which in reality is not a wall but the opportunity to define holes through which to observe the surrounding landscape and connect the various members of the family between inside and outside managing to enriching daily family life.

The shapes and colors used for the composition of the home have the aim of evoking the shapes and colors of their original home with the aim of not totally distorting the image of their domestic space. There is also an attempt to absorb and update the vernacular architectural culture of Tanzania, so the traditional pitched roof system is revisited also favoring the collection of rainwater conducted in the three water tanks.

The load-bearing brick walls (which can be made directly on site as for the current Nico’s home) will have an external mud-straw finish. This guaranteeing, if necessary, that the family will be able to carry out maintenance themselves of the house over time.

The planimetric composition is articulated with the intention of being able to build a sequence of internal and external spaces. These environments are designed in connection with each other. A physical and visual connection.

It is not only the direct gaze between the various environments that is pursued but also the spatial flexibility. If necessary, the internal environments can open onto the external environments defining a single space.

The fluidity of movement is guaranteed by the porch, which in addition to connect the living area with the sleeping area and the latrines, is an active space for the family; here they stay during rainy days or hot summer days and corral can take place.

The peculiarity of the house is flexibility. Characteristic that is enclosed in the design of the surrounding wall that welcomes multiple situations: entry, sitting, watching and playing; thus enriching the daily life of the family with vitality.

credits

architect: Atelier QUAGLIOTTO  |  team: Samuel Quagliotto, Martina Tocco  |  client: Archstorming  |  status: Competition (2020)  |  location: Mwanza, Tanzania  |  climate: Desert / arid, Hot  |  materials: ceramic, wood  |  environment: Desert  |  visualizer: Studio  |  scale: 140 m2 small  |  types: housing, residential  |  views: 692