Adana
3157-TLA-CH-2023
Architect: Thomas Laffly
Client: Unknown
Status: Competition (2023)
Clasification: 5 prize
Location: Bex, Switzerland
Coordinates: 46.2527720, 7.0127800
Climate: Humid subtropical, Temperate
Materials: Concrete, Brick, Wood
Environment: Urban
Visualizer: Studio
Budget: 50.000.000 €
Scale: 8.000 ㎡ Medium
Ratio: 6.250,00 €/㎡
Types: Education, School

The expansion project of the school and sports and cultural site for the residents of Bex and the valley must provide continuity of natural and living corridors, facilitating the development and migration of present living species, while also considering the continuous expansion of the urban municipality along the Avançon. The advantages offered by the municipality in terms of mobility and connections with neighboring municipalities are taken into account to allow this new facility to enhance the village’s influence at the cantonal level in terms of sports, education, and culture. The placement of the structures aims to redefine the use of the Pré-de-la-Cible site in its accesses and to clarify the boundaries of the different spaces.

Therefore, the program is spread across the entire site to achieve better integration, sometimes integrating into existing buildings for program coherence and to limit soil sealing. To minimize the built volume, new constructions are positioned within the natural slope of the terrain. Their location to the south of the plot delineates a new square that more logically distributes flows to the various activities on the site, with cars no longer having access beyond it.

Team: Thomas Laffly, Lou Perdreau, Arthur Sanchez | Collaborator: Territoires SARL | Post date: 26/02/2024 | Views: 494