The site that is the subject of the project is part of an urban plot separated from the urban area and located on a high point of Cap Salou, so it is visually oriented towards La Pineda and the sea. The land has a steep slope of eleven meters and is accessed through its lower part. This urban area consists of residential areas and is surrounded by protected zones. It is located in a natural environment and a Mediterranean landscape.

It is initially based on four premises: integrating the building into the plot, obtaining good natural lighting in the different areas of the house, participate in the views of the site and create privacy with respect to the street and neighbors.

It is proposed an exposed concrete structure with a span of nine meters between the supports, which are, in turn, the external closures, so that the spaces delimited by the structure are already those of the house and can therefore be released and freely organized. The execution would be done by formwork vertical slats made of natural wood, so that this surface would be combined with other materials typical of the environment or other materials proposed such as dry stone wall, wood, vegetation or water.

The house articulates its circulation through a double-height central space dominated by an element of vegetation in its center. The double-height space connects the two main floors of the house and in it are the stairs and the vertical circulating elevator. This room is equipped with a skylight that allows natural light.

A distribution over four floors is proposed, with the rooms distributed according to the degree of frequency of use: parking floor, day floor, bedrooms floor and gym floor.

Inside the parking floor, the area of the gastronomic space differs from the parking, storage and system area of the house. This gastronomic space is designed as an area for family or friends meetings that is separate from the rest of the house and offers space for cooking, eating or resting. At the same time, it participates in an outdoor area that is clearly different from the rest of the house.

The day floor of the house, with the exception of the storage room and bathroom, is proposed in a sole room, where the diverse uses and daytime activities take place around the double-height space. This day space continues with the outside area and the pool through a porch that extends the longitudinal feel and focuses the visuals.

On the bedroom floor, the program focuses on the two extremes: the suite room and its areas focus on the view of the sea, while the two single rooms, with bathroom and laundry room, face south-west. Both single bedrooms and the bathroom have access to the outside, in this case to the highest part of the plot.

Finally, on the smallest floor we find the guest room, a bathroom and the multi-purpose or gym room. This multipurpose area gives access to the terrace, which is proposed out above the floor of the rooms and offers great views of the countryside.

The non-built spaces are partly paved and partly landscaped, which are used for leisure and break. Overall, it is a house that aims to ensure that the interior spaces are in contact with the non-built spaces on the site, so that there are no clearly differentiated and separate interior-exterior spaces. The interior and exterior spaces have visual continuity beyond its geometric limits.

It is expected that the house answer to the needs of the users and get a symbiosis between the architectural quality and the outside and inside warmth. In this way, the spaces enable the users to live a lively and harmonious life in this house, creating a connection between architecture, nature and residents that goes beyond a simple use.

credits

architect: Guillem Carrera Arquitecte  |  collaborator: Mireia Pla, Tamara Carballal, Monica López, T80 arquitectura tècnica  |  client: Private  |  status: Project (2020)  |  location: Salou, Spain (41.074470, 1.170345)  |  climate: Temperate, Mediterranean  |  materials: concrete, wood  |  environment: Urbanization  |  consultant: Ecotec Enginyers SLP   |  structural engineer: Windmill Structural Consultants  |  visualizer: Beta Collective  |  scale: 652 m2 small  |  types: house, residential  |  views: 865