Leeuwenkuil
3065-XML-RTM.NL-2021
Architect: XML
Client: Heijmans Vastgoed
Status: Competition (2021)
Clasification: 1 prize
Location: Rotterdam, Netherlands
Climate: Temperate, Oceanic / maritime
Material: Brick
Environment: Urban
Visualizer: VERO Visuals
Scale: 23.000 ㎡ Large
Types: Housing, Residential

Het project Leeuwenkuil in de Afrikaander wijk, vlak bij Laan op Zuid, is een ontwikkeling voor 226 woningen. Het plan vormt het laatste passtuk in de transformatie van de Afrikaanderwijk. Naar verwachting wordt eind volgend jaar of begin 2022 gestart met de bouw. Waar de buitenkant van dit blok is ontworpen als een harde rand van verschillende typen baksteen, is de binnenkant van het blok een vergroende binnenwereld gematerialiseerd in duurzaam hout. Terrassen en een landschappelijke openbare ruimte creëren een groene vallei die de buurt en het nieuwe blok met elkaar verbindt.

Het plan verbindt daarmee stedenbouwkundige en sociale ambities: bestaande en nieuwe bewoners ontmoeten elkaar in het groene binnengebied en de toevoeging van nieuwe typologieën maken de Afrikaanderwijk aantrekkelijk voor gezinnen en middeninkomens. Door het ‘samplen’ van dbestaande architectonische elementen van de Afrikaanderwijk zoekt het plan ook in de architectuur op een hedendaagse wijze verbinding met de buurt. Verschillende uitstekende metselverbanden in roodbruine baksteen maken de afzonderlijke blokken individueel leesbaar, maar tegelijkertijd onderdeel van de doorlopende stedelijke structuur en architectuur van de Afrikaanderwijk.

Verschillende uitstekende metselverbanden in roodbruine baksteen maken de afzonderlijke blokken individueel leesbaar, maar tegelijkertijd onderdeel van de doorlopende stedelijke structuur en architectuur van de Afrikaanderwijk. De karakteristieke architectuur van de Afrikaanderwijk met een verdeling in plint, middendeel en kroon is vertaald naar een gradient van uitstekend metselwerk dat het blok een uniek eigentijds karakter geeft.

Het plan biedt veel ruimte voor flexibiliteit. Parkeerplekken zijn tot woningen met tuinen te transformeren. Woon-werk typologieën met atelier aan huis maken flexibel gebruik mogelijk en zorgen voor een levendige plint.

Collaborator: ROFFAA, Flux, Arcadis | Post date: 22/06/2023 | Views: 1.334