Nová Škola pro Psáry
0810-DOA-CZ-2013
Architect: Dome Architecture
Status: Competition (2013)
Visualizer: Studio
Scale: Medium
Types: Education, School

The project intends to make a reinterpretation of the equipment scale, considering the specific urbanistic context of Psary. The schools’ architecture was conditioned by the need of organization of a very splited program, and it’s different phases of construction. Another big concerning was to provide a construction system that could handle with the disparity of temperatures and weather conditions during the year. But this materials’ choice was also made regarding an integration of the new building in the village identity.

One of the most important premises for the project was the urban integration in the village. There’s an intention of keep the relation with the existing type of urbanization, but still expressing the scale of the equipment – the ground floor is a continuous mass and the first floor is fragmented, just as the majority of the built environment around the school developed in the East side. This first floor designs a new village skyline, relating to the existing one. The all program is contained in two floors plus a basement occupying the area underneath the sports facilities. The project is based on an idea of rational distribution and efficient occupation of the site. The strategy was to occupy the street side of the plot leaving its interior for a generous garden where the playgrounds are placed.

This contrast creates a protected world inside the school plot. This contrast is also expressed by the treatment given to each façade. The outside façade facing the public space is straight and continuous, and quite closed (almost like a fortress), while the inside facades are much more discontinuous and opened to the garden. This emphasizes the need for protection of a primary school in relation to the urban environment through the space organization. The urban façade defines the new proposed street and it’s 10 meters away from the gas line, following the rules. In the space between the building and the street there is a genereous exterior space for the school entrance and a parking area for 44 cars.

Following this parking sub-street we find a technical street crossing the plot, ending up next to the kitchen, for regular needs deposition.

The formal condition of the building follows the requirements for a three program and phasing divisions. Three main legs can be read with three different directions: one is North/South oriented which drives you to the Stupen II, another one is East/ West oriented which drives you to the Materska, and the third one is Northeast/ Southwest oriented, and drives you to the Stupen I. The North/ South leg defines a long and continuous façade to the new proposed road. The entrance is strategically placed in the middle point, giving direct access to the public areas. Specially the library is accessible directly from the street.

The entrance in the interior spaces of the building is preceeded by a patio that allows a very strict control of the children’s flows. All this central area where the entrance is positioned, retains all the public program (such as canteen, library), that can be used by the three school departments (Materska, Stupen I, Stupen II). The garden is facing West, towards the naturalized landscape. The relation of the building with the garden was solved with a succession of courtyards, with different scales, according to the spaces’ functions facing them. Apart from the central position of the public programs serving simultaneously the three school’ divisions, the sports pavilion is next to the Kitchen, allowing the direct connection in a case of a big event.

In terms of phasing the three phases are clearly distinguished, even if they are linked, and each one of them has their own spaces and patios. This allows also to keep the first phase program working while the second phase is built, and the same for the third phase.

Team: Hugo Barros, Pedro Bragança | Post date: 29/12/2013 | Views: 2.665