Schulanlage Tüffenwies
3068-DÜR-ZRH.CH-2017
Architect: Dürig Ag
Client: Stadt Zürich
Status: Competition (2017)
Location: Zürich, Switzerland
Climate: Oceanic / maritime, Temperate
Materials: Concrete, Metal
Environment: Urban
Visualizer: Filippo Bolognese
Budget: 81.000.000 €
Scale: 15.000 ㎡ Large
Ratio: 5.400,00 €/㎡
Types: Education, School

The tension between limited space and a large program leads to a stacked arrangement of uses, to a vertical campus. The gap as a layer between the classroom and gymnasium body – the «deck» – also serves as a break area. Students and teachers step outside after a maximum of three floors. The atrium at the heart of the school building is multifunctional and provides added value for the school and, during off-peak hours, for the neighborhood.

Team: Jean-Pierre Dürig, Tommaso Giovannoli | Consultant: Kuhn Landschaftsarchitekten, Amstein + Walthert AG | Post date: 30/08/2023 | Views: 1.053