The project reinforces the original traces already in place, enhancing a dialogue between site, its history, and its future. The library is a delicate and silent building, which relates to the fabric of the historic buildings. It defines a conversation with the classic structures while providing a clear character and contemporary expression. The program is proficiently solved within a compact volume, stressing its multifunctional qualities, to address many of the changing requirements associated with contemporary libraries and cultural centers. It defines a fully flexible open space with deep skylights which protect from solar radiation while allowing to see the sky. There is a certain reinterpretation of classic elements, such as the portico or the bipartite composition, and brick is used extensively providing an expressive character to the intervention.

credits

architect: Alcolea + Tárrago  |  collaborator: Fernando Iraburu  |  client: Unknown  |  status: Competition (2021)  |  clasification: 2 rang  |  location: Valencia, Spain (39.463757, -0.411281)  |  climate: Temperate, Mediterranean  |  materials: brick, concrete  |  environments: Industrial, Urban  |  visualizer: Jam Images  |  scale: 2.000 m2 medium  |  types: education, library  |  views: 174