The proposal for the ANNO Domkirkeodden museum is not an isolated act. Within the ANNO open-air constellation, the architectural work is both the exhibition medium and the exhibited object. The intervention proposes a complement, both typological and programmatic, to what is already there.

The building is based on different readings and positions: That of a unitary and compact building preserving the landscape and visual continuity of the site, articulating at the same time two contrasting visions. That of a building whose large size carries within it an infrastructural value largely informed by the landscape and its icons. That of a flexible and evolving architecture, resolutely open to the desired future of the ANNO museum.The new museum captures the logics of footprint, volumetric identity and limits between content and container of its neighbouring icons, the Hedmark Museum and the Vernebygg for Hamar Domkirkeruin, by proposing an essential, primitive and situated response.

credits

architects: LABORATOIRE, Ludovic Gaffarel  |  team: Florence Jacques, Morgan Delvaux, Maxime Faniel, Arnaud De Francesco  |  client: Unknown  |  status: Competition (2021)  |  competition: Hamar domkirkeodden Museum  |  location: Hamar, Norway (60.793015, 11.038597)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: wood  |  environment: Riverside  |  visualizer: Luce atelier  |  scale: 4.000 m2 medium  |  types: cultural  |  views: 347

same competition (+1)

Studio MADe | LABORATOIRE, Ludovic Gaffarel