In the framework of the competition Reinventer Paris, it is asked to prospect the new functions of the cinema of tomorrow. Convinced of the wealth of exchanges that could generate a mutualized program in the cinema, we propose to associate in the same volume cinema and student residence by creating new uses. Built in 1908, the electrical substation of the architect Paul Friesé of the avenue Parmentier, a true hollow tooth with facade, is the support of this double program.

The magisterial entrance, a true urban sas, stages the facade with Eiffel structure where the hall and the circulations of the project are concentrated. Plugged in penthouse, the student residence of 30 rooms is leaned against the gable to clear a large terrace planted, and express this programmatic addition.

credits

architect: L’Atelier SENZU  |  client: Unknown  |  status: Competition (2015)  |  location: Paris, France (48.859616, 2.379618)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: wood  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 4.500 m2 medium  |  types: cultural, refurbishment, residence, residential, theater  |  views: 2.573