The proposed building consists of two elements: the podium, where all public and technical facilities take place, and the monolith above, a pure and neat volume that houses the collection of the museum. The staggered volumes identify two accesses: towards the former HQ of the factory is the main one directly connected with the piazza that links it to the neighbourhood, while the other one, towards west and more hidden, is the service one. The building, introverted at first glance, has views at every floor that link it to the city and to the existing park.

credits

architect: Vito Distante  |  team: Alessandro Ghizzani, Fiamma Leoncini, Francesco Martella  |  clients: Sara Hilden Foundation, City of Tampere  |  status: Competition (2021)  |  competition: Sara Hildén Art Museum  |  location: Tampere, Finland (61.502100, 23.756550)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 6.108 m2 medium  |  types: cultural, museum  |  views: 1.037

same competition (+7)

NOMO Studio | Vito Distante | Studio812 | Collaboratorio | Hey5 | Pietro Colonna Architect | PRÁCTICA | Kontext