Campus Extension of the Wismar Vocational School
3206-ZIA-DE-2024
Architect: MOZIA Monari + Zitelli Architekten
Client: University of Wismar
Status: Competition (2024)
Location: Wismar, Germany
Coordinates: 53.899987, 11.466725
Climate: Oceanic / maritime, Temperate
Materials: Concrete, Wood
Environments: Industrial, Seaside
Visualizer: Studio Grauwald
Budget: 47.000.000 €
Scale: 13.400 ㎡ Large
Ratio: 3.507,46 €/㎡
Types: Education, Refurbishment, University

The compact building of the school extension forms a spatial edge to the east in the north of the existing building and occupies the edge of the site. The campus square between the old and new buildings will become the new entrance and address of the BSZ Nord. The boarding school will be built as a prelude to the campus in the south. By positioning it on the west side of the existing building, an inner courtyard is created together with a street-side canopy. An arcade on the ground floor of the boarding school provides pedestrians with a direct connection to the campus grounds from the south. The extension buildings for the music centre and education centre border the lower-lying sports field to the west as an active space on the campus.

The arrangement of the building volumes creates a sequence of clearly defined open spaces for different uses. The central campus square is the ecological centrepiece with a sunken retention area. The existing topography is overcome with a curved ramp as a ‘green amphitheatre’ and becomes a grandstand for the large multifunctional sports area as an activity space. To the north-east, the second extension defines a community garden that connects the campus areas with the allotment gardens. The building of the school extension echoes the topography and is 3 storeys high towards the existing building. Two symmetrical inner courtyards illuminate the internal circulation areas.

The sloping storey opens up to the garden with a large opening in front of the school workshops and diagonally to the campus square in the entrance area. Above, the building has a timber frame construction and concrete cores. The cantilevers are supported by visible two-storey, circumferential trusses made of timber, supported on the access cores and further columns in concrete. Horizontally projecting façade elements above timber-clad parapets serve as structural sun protection and emphasise the storey height. The cross-laminated timber ceilings are planned with an acoustically effective heating/cooling ceiling system based on clay building materials. The supporting structure of the boarding school is a timber frame construction with solid timber bracing gable walls.

Team: Victoria Monari, Roberto Zitelli | Consultant: IB Hausladen | Structural engineer: knippershelbig | Landscape: fabulism + nuko | Post date: 31/05/2024 | Views: 570