• International Centre of Music

  • 2751-GAB-PL-2018
  • by Studio GAB

The exceptional architectural expression is based on external finishing material. The facades made in the rammed-earth technology aim to blend the buildings into the surrounding, directly drawing from. Four solids with variable, soft tectonics give the object a unique and at the same time modest character. The facade that is changing the color and character depending on the weather conditions emphasize the relationship of the house with the place. The building does not shout, and creates a dialogue with the context.

The aim of the concert hall design is to create a place with perfect natural acoustics, suitable for both large orchestras and smaller bands, as well as room in which listeners and musicians can share the experience. The project is focused on creating a true sense of intimacy in space. This is achieved by avoiding a traditional seat arrangement where the scene would be formally placed at one end of the corridor. Instead, the audience is dispersed around the whole scene on two levels to increase the sense of closeness to the stage and intimacy with the performers. It also creates a sense of community, between the audience and performers, as well as between the listeners. Moreover it offers to the viewers a variety of views and experiences. Thanks to such a layout of the room, each of the 650 guests will feel special.

Rammed earth is a technique for creating walls, or its cladding from the soil. The wall is created in form woks made of timber or metal, RE is a mixture of soil and clay with low humidity is used to create, which is gradually poured into the formwork and slaughtered. To create a decorative effect, mixtures of different colors are used. Appropriately, additives such as lime or cement have a positive effect on the stabilization of the walls. By ramming successive layers an element of the desired height is obtained, then the formwork is dismantled. The work is carried out manually or by machine.

credits

architect: Studio GAB  |  team: Katarzyna Osipowicz-Grabowska, Piotr Grabowski  |  client: The Fryderyk Chopin Institute  |  status: Competition (2018)  |  location: Żelazowa Wola, Poland (52.255259, 20.310684)  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: ceramic, concrete  |  environments: Rural, Park  |  consultant: Atelier Tektura (Mateusz Kluczek), Nagata Acoustics  |  visualizer: Gid Studio  |  budget: 14.420.000 €  |  scale: 10.549 m2 large  |  ratio: 1.366,95 €/m2  |  types: cultural, dance center  |  views: 688